Del aula al laboratorio: el Making y las prácticas STEAM como entornos para la creación, el co-diseño y el aprendizaje

 

Els centres de cultura, així com els centres d’art i els d’investigació i educació, dediquen part dels seus esforços a convertir-se en recursos educatius que siguin eines pedagògiques, espais d’experimentació i descobriment guiat pels desitjos de les persones que els componen i participen en les seves propostes.

És un enfocament que respon als processos d’aprenentatge basats en el descobriment i l’automotivació. Investigar i voler aprendre sobre allò que ens interessa replica el procés creatiu que desenvolupen inventors, artistes, comissaris, educadors, investigadors i creadors en enfrontar als seus projectes: buscar informació i dissenyar metodologies i eines per construir la seva pròpia narrativa sobre un tema.

El seminari / ponència es proposa com un espai de reflexió sobre el laboratori, els espais maker i els entorns STEAM com a oportunitats de creació col·lectiva i aprenentatge. Després de contextualitzar l’educació basada en el making i DIY, i recolzant-nos en l’experiència recollida en el text “De l’aula al Laboratori”, es conviden les persones participants a generar idees i camins per a la conceptualització de laboratoris en entorns educatius.

A càrrec de

Susanna Tesconi.
Professora de la UOC.
Dissenyadora d’entorns d’aprenentatge i investigadora.

El seu treball s’inspira en la interacció entre processos d’aprenentatge i la tecnologia, amb l’objectiu d’acompanyar a les persones en el desenvolupament dels seus propis dispositius, eines i entorns. A partir del 2010 ha dissenyat i implementat laboratoris i programes educatius relacionats amb el disseny d’interacció i la fabricació digital per a diferents institucions com LABoral​ ​Centro​ ​de​ ​Arte​ ​y​ ​Creación​ ​Industrial​ ​(Gijón),​ ​TUMO​ ​Center for​ ​Creative​ ​Technology,​ ​Armenia,​ ​Tabakalera-Centro​ ​Internacional​ ​de​ ​Cultura Contemporánea​ ​(Donostia),​ ​Museu​ ​del​ ​Disseny​ ​de​ ​Barcelona,​ ​BAU,​ ​Centro Universitario​ ​de​ ​Diseño,​ ​Barcelona​ i​ ​Fundación​ ​Orange.

La pràctica de disseny d’entorns d’aprenentatge s’acompanya d’un procés d’investigació sobre el potencial del making com a eina de formació docent que porta a terme amb la seva tesi doctoral al Departament de Pedagogia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona. Des del 2014 és també part integrant de la Fablearn Fellowship, impulsada pel Transformative Learning Technologies Lab de la Universitat de Stanford, grup que treballa en el disseny d’entorns per a educadors de fab labs i makerspaces.

Actualment és professora dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la Universitat Oberta de Catalunya.

Organitza

Equip docent de l’assignatura Ensenyament i Aprenentatge en la Societat Digital. Grau de Pedagogia. Universitat de Barcelona

Col·laboren

Esbrina, Indaga-t, REUNI+D

Foto de Kristian Gonzalez

Dijous 2 de novembre de 2017

Matí: 9.00  10.30
Tarda: 16.00 17.30

Entrada lliure

Saló de Graus de la Facultat d’Educació
Edifici Migdia 1, 4t pis

Universitat de Barcelona

Campus Mundet

Passeig de la Vall d’Hebron 171
Barcelona, CP 08035