Objectius i rellevància del projecte
El projecte tracta de generar coneixement i alternatives a l’actual situació de l’escola secundària, a partir d’indagar sobre les estratègies que els joves que estan finalitzant aquesta etapa educativa utilitzen per aprendre dins i fora de l’escola. La finalitat és oferir alternatives que ajudin a afrontar “L’alienació, apatia, desafecció, avorriment i aprensió, que manifesten els adolescents (…) i que suggereixen que l’escola està fallant en reconèixer la identitat individual i les necessitats dels estudiants, i en facilitar-los una oportunitat positiva i motivadora per aprendre “(Birbili, 2005: 313). A partir d’aquí, els objectius específics de la investigació són els següents:
- Contribuir a disminuir la desafecció dels joves respecte a la seva relació amb l’escola secundària i l’abandonament dels seus estudis.
- Dur a terme una anàlisi crítica del discurs sobre les produccions relacionades amb l’aprenentatge dels joves en la legislació espanyola des de l’aprovació de la LOGSE, en les propostes pedagògiques (llibres de text i materials curriculars) i en els treballs d’especialistes sobre aprenentatge de els joves.
- Realitzar un estat de la qüestió actualitzada del coneixement acumulat des dels anys 1990 sobre com els joves poden aprendre (millor) de manera comprensiva (i amb més sentit).
- Dur a terme una sèrie d’estudis etnogràfics sobre els sentits que donen a l’aprenentatge dins i fora de l’escola, amb cinc grups de joves (de cinc IES) que es troben en l’últim any de l’educació secundària.
- Revelar el paper dels alfabetismes múltiples en les maneres d’aprendre dels joves dins i fora de l’escola.
- Realitzar aportacions derivades del que significa realitzar investigació ‘amb’ joves per generar pràctiques de col·laboració a les escoles.
- Contribuir al costat de diferents grups de professors, i mitjançant la investigació en l’acció, a generar coneixement i alternatives a les pràctiques dominants sobre l’ensenyament i l’aprenentatge basades en la reproducció.
- Divulgar a la comunitat educativa els resultats obtinguts de l’encreuament d’evidències dels diferents estudis del projecte, de manera que es contribueixi al fet que els joves trobin en l’escola un lloc que respongui a la seva necessitat d’aprendre amb sentit.
Aquesta investigació aporta les següents novetats:
- L’originalitat de la hipòtesi de la que parteix. Hi ha una desconnexió entre el que l’escola considera que és aprendre i com els joves aprenen fora de l’escola, quan construeixen comunitats d’intercanvi amb els seus col·legues i utilitzen els nous alfabetismes, que si bé es pot trobar en estudis d’altres països, resulta una novetat en el cas espanyol.
- Prestar atenció a com es relacionen amb els aprenentatges tant els joves que es troben en situació de ‘fracàs’ com d’’èxit’ escolar, ja que aquests últims no solen ser el centre d’atenció de les investigacions.
- Realitzar una investigació no ‘sobre’ joves sinó ‘amb’ joves, vinculant-la als processos formatius de l’escola en la realització del projecte de recerca de 4t d’ESO, el que permet incidir en la dinàmica dels centres.
- Contrastar les maneres d’aprenentatge i la relació amb els alfabetismes múltiples dins i fora de l’escola, suposa una ampliació de com s’aborda aquesta relació que sol restringir-se a només un d’aquests escenaris.
- Implicar el professorat en la investigació per a construir amb ells alternatives al problema objecte d’estudi.
- La metodologia adoptada, la qual des d’una aproximació ‘multimètode’ permet representar el problema objecte d’estudi des de la seva complexitat.
- El fet que el coneixement generat per la investigació no pretén acabar només en publicacions i presentacions a congressos, sinó que es plantegi contribuir a la formació dels docents i a construir una nova narrativa per a l’educació secundària, de manera que permeti que tots els estudiants trobin en ella el seu lloc per aprendre.
Resultats
Equip del projecte
- Adriana Ornellas
- Alfred Porres Pla
- Enrico Beccari
- Fernando Hernández-Hernández (coordinador)
- Joan-Anton Sánchez Valero
- Juana M. Sancho Gil
- Paulo Padilla Petry
- Rachel Fendler
- Xavier Giró Gràcia
- Maria Domingo Coscollola
- Raquel Miño
Col·laboradors
- Mari Bajo
- María José de Molina
- Rocío Héndez
- Jorge Negrete
- M. Pietat Horta
- Fernanda Fauth
- Carme Rosado
Escoles col·laboradores
- IES La Mallola
Esplugues de Llobregat - IES Els Alfacs
Sant Carles de la Ràpita - IES Ribera Baixa
El Prat de Llobregat - Escola Virolai
Barcelona - IES El Palau
Sant Andreu de la Barca
Ministerio de Economía y Competitividad. EDU2011-24122. 2012–2014