El sentit del projecte
El projecte vol explicar com el professorat aprèn a partir d’evidències obtingudes en situacions de grup, aula, centre i contextos de la vida quotidiana.
Mitjançant mètodes artístics, observacions a l’aula i al centre, grups de discussió i relats biogràfics per comprendre com el professorat aprèn dins i fora del seu treball sobre:
- els continguts disciplinaris;
- els referents pedagògics;
- l’aprendre dels alumnes;
- les tecnologies, en particular les digitals;
- les dimensions culturals i socials;
- i els seus referents.
A través d’un procés sistemàtic d’anàlisi i codificació per revelar què, com i on aprenen els docents i les repercussions que tenen per a la millora de les relacions pedagògiques, el procés i els resultats d’aprenentatge i la millora global de la qualitat de l’educació .
La perspectiva d’investigació
- Mantenir i desplegar una conceptualització complexa del problema d’estudi — l’aprenentatge docent.
- Considerar l’aprenentatge docent de forma holística i en sistemes complexos de manera que es vagi més enllà de la seva explicació mitjançant causalitats simples.
- Abordar l’aprenentatge docent en contextos situats (l’aula, grups d’intercanvi…) més que en situacions de formació planificades per altres. Però també, i aquesta és la dimensió més innovadora d’aquest projecte, en els contextos i situacions socials i culturals en què estan inserits.
- Considerar el referent del canvi (l’aprendre relacionat amb canvi) des de la relació no lineal entre creences, pràctiques i canvis en els estudiants.
- No perdre de vista que l’aprenentatge és cíclic i no lineal.
- El coneixement professional no pot desvincular-se d’allò personal, de les experiències personals, culturals, socials, tecnològiques, i fins i tot emocionals i afectives.
Hipòtesis de partida
- Hipòtesi 1. Conèixer com els docents aprenen en diferents contextos pot contribuir a replantejar la seva formació i respondre als reptes socials de l’educació escolar.
- Hipòtesi 2. L’aprenentatge docent té lloc en la interacció d’àmbits de coneixement i experiència socials, culturals i tecnològics que sobrepassen els directament relacionats, de forma tradicional, amb el coneixement professional.
- Hipòtesi 3. La utilització de mètodes artístics en la investigació sobre com aprenen els docents pot contribuir a descobrir aspectes de l’experiència d’aprendre que d’altra manera es mantindrien invisibles.
Objectius generals
- Actualitzar i aprofundir els referents d’investigació sobre com els docents aprenen per expandir i vincular-los a les noves demandes que ha d’afrontar la professió docent en un món en canvi.
- Cartografiar els escenaris en els quals els docents aprenen, per desvetllar el seu valor com a font de coneixement i experiència.
- Detectar les experiències d’aprendre dels docents en aquests escenaris i quines perspectives sobre l’aprendre emergeixen.
- Explorar com les maneres d’aprendre dels docents transiten entre els escenaris / àmbits detectats i les seves pràctiques i decisions professionals.
- Prefigurar els efectes que aquests trànsits poden tenir per afrontar els reptes de la formació docent i donar resposta als desafiaments i canvis que reclama l’educació en un món complex i digital.
- Establir un marc de comparació entre les maneres d’aprendre dels docents en educació infantil, primària i secundària per poder representar de manera sistèmica les regularitats i diferències.
Les preguntes de la investigació
- Què aporta la bibliografia (investigacions i informes) sobre com el professorat aprèn?
- Com aprèn el professorat en contextos professionals i quotidians?
- Com transiten i interactuen aquestes maneres d’aprendre?
- Quin és el paper dels d’altres en aquestes experiències d’aprenentatge?
- Quin paper representen les cada vegada més omnipresents tecnologies digitals?
- Què influeix en l’aprenentatge docent?
- Com representar els sistemes que reflecteixen la complexitat de l’aprenentatge docent?
- Què aporten els mètodes artístics combinats amb altres mètodes qualitatius a donar compte de l’experiència de com els docents aprenen?
- Com la investigació sobre les experiències d’aprendre dels docents poden contribuir a afrontar els reptes que avui té plantejada la formació del professorat i les demandes de canvi de l’educació per afrontar els reptes de la societat contemporània?
- Què ens permet pensar, quins conceptes ens permet fer emergir, el procés de realització de les cartografies que generen els docents sobre els seus trànsits d’aprendre dins i fora dels centres educatius.
Resultats
Participants
Esbrina
- Fernando Hernández-Hernández (IP)
- Cristina Alonso Cano
- Alejandra Bosco Paniagua
- Joan-Anton Sanchez
- Fernando Herraiz Garcia
- Paulo Padilla Petry
- Juana Maria Sancho Gil
- Maria Domingo Coscollola
- Pablo José Rivera Vargas
- Raquel Miño Puigcercòs
- Judith Arrazola Carballo
- Xavier Giró Gràcia
- Judit Onsès
- Carlos Canales Bonilla
- Aurelio Castro Varela
Elkarrikertuz
- Aingeru Gutierrez
- Asun Martinez
- Begoña Ochoa-Aizpurua
- Daniel Losada
- Estibaliz Aberasturi
- José Miguel Correa Gorospe
- Josu Sanz
- Lorea Fernández
- Luispe Gutierrez
SUBPROJECTE 1
Cómo aprenden los docentes de secundaria: Implicaciones educativas y retos para afrontar el cambio social
Esbrina
SUBPROJECTE 2
Cómo aprenden los docentes de infantil y primaria: Implicaciones educativas y retos para afrontar el cambio social
Elkarrikertuz
Ministerio de Economía y Competitividad / EDU2015-70912-C2-1-R