El confinament ciutadà: Un “excepcional” entorn per dialogar, compartir i aprendre sobre educació
La pandèmia provocada pel covid-19 ha modificat el sentit de la gran majoria de les coses que considerem “vida quotidiana” i “vida professional”. I ho ha fet no només a nivell social, també a nivell individual. En l’àmbit educatiu, ens enfrontem a l’enorme desafiament social de donar continuïtat als processos d’ensenyament i aprenentatge a través d’eines digitals, però també, a la necessitat d’aprendre a autoregular i donar un nou sentit al temps i a l’espai amb el que construïm la nostra quotidianitat.
Minuts després de ser declarat l’estat d’alarma que va suposar l’inici del confinament obligatori, els dispositius mòbils van començar a desenvolupar una activitat inusual. El mateix va passar amb el consum d’internet. Potser això estigui determinat per la necessitat humana de comunicar-se davant la situació d’estar exposats a una crisi global sense precedents a la vista.
En aquest context va néixer #charlascovid, una iniciativa promoguda per Ezequiel Passeron, director institucional de l’ONG Faro Digital, i Pablo Rivera, acadèmic de la Universitat de Barcelona i investigador de el grup Esbrina, que, a partir de l’caràcter global de la crisi i del significatiu paper que les tecnologies digitals han agafat durant el confinament, van proposar realitzar diàlegs internacionals amb reconegudes veus de l’educació, pertanyents al context acadèmic, governamental i civil. Durant una hora, i a través d’una plataforma de comunicació digital, s’han promogut espais de trobada intel·lectual amb una manifesta diversitat geogràfica, per tal de conèixer l’impacte del confinament i de la pandèmia en els sistemes educatius en diferents territoris.
Fins ara s’han organitzat 19 xerrades virtuals. Totes estan disponibles en aquest espai: #charlascovid. Conversatorios en tiempos de confinamiento.
L’objectiu central d’aquests diàlegs és construir un pont entre els diferents sectors per apropar informació de valor a la ciutadania en general, en un context on la sobreinformació (i la desinformació) predomina, i on moltes vegades costa accedir a continguts de qualitat.
Entre les xerrades realitzades, podem destacar les següents que han comptat amb l’activa participació d’integrants d’Esbrina:
Teletrabajo: hábitos, resistencias y revalorización del autocuidado
Cristina Alonso i Carla Fardella
No hay inclusión digital si no hay inclusión social
Juana M. Sancho i Magdalena Claro
Videojuegos en educación. Una oportunidad para conectar saberes con la realidad
Xavier Giró i Alejandro Iparraguirre
La revalorización de la escuela
Raquel Miño, Luisina Ferrante i Pablo Neut
A més de destacats/des col·laboradors/es:
Desafíos para la ciudadanía en tiempos de confinamiento
Liliana Arroyo i Jordi Jubany
Educación pública para la transformación social
Domitila Viñas i Karen Concha
Reinvindicar el sentido de la educación
Aina Tarabini i Axel Rivas
Pedagogías post-pandemia, inclusivas y colaborativas
Mariana Maggio i Carlos Magro
Confinamiento como un nuevo entorno de aprendizaje
Cristóbal Suárez i Patricia Escauriza
Es momento de respaldar la escuela
Inés Dussel i Jordi Adell
I tres entrevistes monogràfiques:
It is impossible to be radical without being optimistic
Henry Giroux
Enfrentando la herencia analógica en educación
Cristóbal Cobo
Nivelar la escolarización para no ampliar la segregación
Xavier Bonal
En termes generals, aquestes xerrades virtuals han abordat els innombrables reptes a què haurem de fer front en la immediatesa en l’àmbit educatiu. Des de diferents àmbits de coneixement, territoris i posicionaments polítics han sorgit interessants interrogants i propostes que queden a disposició de tota la comunitat educativa.
Les #charlascovid continuaran realitzant-se fins a finals del mes de juny d’enguany. A partir d’aquesta data, la iniciativa continuarà, però amb un altre objectiu i programa, i, per suposat, un altre nom: #educacionsincontrol.