Critical ARts Education for Sustainable Societies / CARESS

CY01 - Foundation for the Management of European Lifelong Learning Programmes. KA220-HED - Cooperation partnerships in higher education. 2021-1-CY01-KA220-HED-000032127

El projecte CARESS prova d’ampliar l’accés a les arts mitjançant l’aprenentatge en línia i combinat, i millorar l’educació artística amb elements d’educació per al desenvolupament sostenible que promoguin el pensament creatiu, el pensament crític i sistèmic, la reflexió i el desenvolupament d’habilitats, actituds i valors. (Pavlou & Kadji 2021, Vare et al. 2019).

Objectius

CARESS té com a objectiu desenvolupar/ajustar un marc pedagògic per a l’aprenentatge en línia i combinat específicament per a l’educació artística, i examinar la seva aplicació desenvolupant i impartint formació innovadora per a professors que apoderarà els professors en educació artística.

Busquem específicament:

  1. Desenvolupar un marc pedagògic transformador per a l’aprenentatge en línia i combinat, específicament per a l’educació artística i els desenvolupaments contemporanis que es caracteritzen per components vivencials/pràctics del camp, la producció creativa de missatges que es negocien socialment i es formen culturalment.
  2. Desenvolupar programes de formació localitzats per a estudiants-mestres/professors d’acord amb el marc, específicament per a l’educació artística.
  3. Avaluar els cursos/programes de formació de professors locals basats en les pràctiques educatives innovadores que sorgeixen de l’aprenentatge en línia i mixt, així com un enfocament interdisciplinari per a l’educació a través de les arts.
  4. Crear una cultura de col·laboració per promoure l’excel·lència entre els participants, mitjançant l’establiment de comunitats professionals d’aprenentatge com a mitjà de desenvolupament professional.
  5. Elaborar un manual per donar suport als acadèmics/institucions d’educació superior i altres parts interessades importants per desenvolupar i implementar cursos innovadors d’educació artística en un entorn en línia i mixt.

Resultats

Durant la implementació del projecte, esperem implicar la comunitat educativa (universitats, acadèmics, escoles, associacions de professors, associacions de recerca) en la discussió sobre pràctiques innovadores per al suport d’acadèmics i professors a l’educació artística, per respondre a una sèrie de demandes educatives canviants, principalment transformació digital i arts socialment compromeses.

Esperem assenyalar nous temes per a més investigacions i anàlisis, com ara com podem millorar la qualitat de les classes d’art, la integració de les arts, la pedagogia crítica de l’art per als professors en formació, professors i, posteriorment, els alumnes per adquirir competències clau a l’escola, però també per a les seves vides per garantir una societat inclusiva i crítica.

També pretenem produir materials de formació per ser utilitzats per les institucions d’educació superior per als professors en formació i en servei, així com altres parts interessades rellevants.

Al final del projecte, les activitats i el compromís amb les diferents parts interessades donaran lloc a una major consciència de les possibilitats d’una educació artística de qualitat en un entorn mixt o totalment en línia, així com de la connexió que les arts poden tenir amb la vida real i les necessitats dels alumnes.

Institucions participants

  • Frederick University, Xipre (coordinador)
  • Universita Ta Malta, Malta
  • Aristotelio Panepistimio Thessalonikis, Grècia
  • Uniwersytet Im. Adama Mickiewicza W Poznaniu, Polònia
  • Universitat de Barcelona, Espanya

Equip de recerca UB

  • Aurelio Castro Varela (IP)
  • Fernando Hernández-Hernández
  • Laura Malinverni
  • Fernando Herraiz García
  • Sara Carrasco Segovia
  • Marina Riera Retamero
  • Paula Estalayo Bielsa
  • Silvia de Riba Mayoral
  • Xavier Giró Gràcia
  • Ascensión Moreno González
  • Joan Miquel Porquer Rigo

Financiado por la Unión Europea. Las opiniones y puntos de vista expresados solo comprometen a su(s) autor(es) y no reflejan necesariamente los de la Unión Europea o los de la Agencia Ejecutiva Europea de Educación y Cultura (EACEA). Ni la Unión Europea ni la EACEA pueden ser considerados responsables de ellos.

CY01 – Foundation for the Management of European Lifelong Learning Programmes. KA220-HED – Cooperation partnerships in higher education. 2021-1-CY01-KA220-HED-000032127