En el procés actual de digitalització, les corporacions tecnològiques i les BigTech han guanyat terreny a les escoles, cosa que planteja desafiaments a l’Administració pública i als sistemes educatius. Aquests reptes tenen a veure amb la necessitat de garantir l’alfabetització digital, l’accés al coneixement, la protecció dels drets de la infància, l’equitat de gènere i, en general, el benestar de la comunitat educativa.
Per conèixer millor aquest procés, va sorgir el projecte edDIT (corporacions tecnològiques, plataformes educatives digitals i garantia dels drets de la infància amb enfocament de gènere), l’objectiu principal del qual ha estat explorar i analitzar les percepcions i les opinions d’experts i agents de la comunitat educativa, incloent-hi professionals de l’educació, famílies i estudiants, sobre l’ús de plataformes digitals a les escoles i els seus possibles impactes en els drets de la infància.
A partir de les evidències recopilades, es van identificar sis dimensions del dret a l’educació i la protecció de la infància en entorns digitals. Aquest llibre s’ha organitzat en vuit capítols. Després d’un primer capítol introductori, als sis següents s’analitza l’impacte de l’ús de plataformes digitals corporatives a l’escola pública sobre cadascuna de les dimensions identificades. L’últim capítol, a més d’exposar les conclusions principals del treball, suggereix algunes propostes adreçades a l’Administració pública, les famílies, els centres educatius i les corporacions tecnològiques proveïdores d’aquests serveis digitals.
Coordinadors
- Pablo Rivera-Vargas
- Judith Jacovkis
Octaedro, 2024
ISBN-13: 9788419900227