VIII Jornades d’Històries de Vida en Educació

El paper dels documents i estratègies visuals com a desencadenants i mediadors de relats

28 i 29 d’abril de 2022

El grup de recerca Esbrina, en col·laboració amb el Departament de Didàctica i Organització Educativa i la Unitat de Pedagogies culturals de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, ha assumit el compromís d’organitzar la vuitena edició de les “Jornades d’Històries de Vida en Educació”. Aquesta trobada tindrà lloc al CESIRE (Centre de Recursos Específics de Suport a la Innovació i a la Recerca Educativa), els dies 28 i 29 d’abril del 2022.

En aquesta ocasió, hem optat per aprofundir en el paper dels recursos visuals a les històries de vida i per això el títol de les jornades és “Històries de Vida en Educació. El paper dels documents i estratègies visuals com a desencadenants i mediadors de relats”. Plantegem aquesta temàtica com a eix de la trobada, perquè les històries de vida es vinculen amb imatges i perquè les estratègies visuals poden ser possibilitadores de formes de narració. Aquesta problemàtica ens permetrà avançar en aportacions d’anteriors jornades com les polítiques de la representació, les maneres de narrar(-se), la relació amb l’Altre que ens regala la seva història, la reconstrucció del que hem viscut i la relació entre imatges i relats.

D’acord amb el plantejament metodològic seguit en edicions anteriors, la dinàmica de treball estarà basada en el diàleg obert i franc sobre els treballs presentats, afavorint el debat públic i la reflexió compartida. Els treballs presentats s’articularan al voltant de quatre eixos:

  • Històries de vida i arxius fotogràfics.
  • Les imatges com a desencadenants de trobades i històries compartides.
  • Les imatges com a expansió de les ontoepistemologies de les històries de vida.
  • Les imatges com a dispositiu de visibilització del que és invisible en històries de vida.

D’acord amb la forma de treball seguida en anteriors jornades, les comunicacions completes seran pujades a la pàgina web de les jornades uns dies abans de la seva celebració, perquè puguin ser llegides per part de les persones assistents, de manera que el treball a cada una de les taules temàtiques es dediqui a la posada en comú de coneixements, experiències i al debat crític i compartit. A cada taula es comptarà amb la participació de moderadors, que posaran en discussió els punts clau de cada línia temàtica i donaran la paraula als participants. Així mateix, s’establiran relatories a cada taula, amb l’objectiu de recollir aquesta discussió, oferir-ne algunes conclusions i plantejar línies futures de treball.

Comunicacions

Per a la participació a les jornades, caldrà lliurar una comunicació d’entre 3.000 i 6.000 paraules abans del dia 6 d’abril de 2022 seguint el model que es presenta a continuació:

Plantilla 2022

 

Els treballs presentats seran valorats pel comitè científic de les jornades i cada participant rebrà la resposta d’acceptació abans del dia 8 d’abril del 2022.

Els enviaments de comunicacions es realitzaran a la següent adreça de correu electrònic: grcesbrina@gmail.com

A l’assumpte del correu electrònic cal indicar NOM+LÍNIA TEMÀTICA

Edicions anteriors

El 2019, va tenir lloc la VII edició de les Jornades d’Històries de Vida: Una Mirada a la Memòria Històrica, que van ser acollides a la Facultat d’Educació de Segòvia de la Universitat de Valladolid.

El 2017, va tenir lloc la VI edició de les Jornades d’Històries de Vida. Visualitats a les Històries de Vida, que van ser acollides a la Universitat de Lleida.

El 2015, es va celebrar a la Universitat d’Almeria, la V edició de les Jornades d’Històries de Vida a Educació. Veus silenciades. Les comunicacions d’aquesta trobada estan publicades al repositori d’aquesta Universitat.

El 2013, va tenir lloc a la Universitat del País Basc, Escola de Magisteri de Sant Sebastià, Departament de Didàctica i Organització Escolar UPV/EHU, les IV Jornades d’Històries de Vida, El paper de la investigació biogràfic narrativa en la formació inicial i permanent del professorat. Una part de les comunicacions van ser publicades a la Revista Tendències Pedagògiques.

El 2012, el CIIE — Centre de Recerca i Intervenció Educatives de la Universitat de Porto, va organitzar les III Jornades d’Històries de Vida en Educació — La construcció del coneixement a partir d’Històries de Vida, que va tenir lloc a Porto, el dia 8 i 9 de novembre de 2012, a la Facultat de Psicologia i Ciències de l’Educació. La publicació es troba al següent enllaç: http://hdl.handle.net/2445/47252

El 2011, va tenir lloc a la Universitat de Màlaga la segona edició de les Jornades, organitzades pel Grup ProCIE, del qual va resultar la publicació Històries de Vida en Educació: Subjecte, Experiència i Diàleg. La publicació és a: http://hdl.handle.net/2445/32345

El 2010, es va celebrar a Barcelona la primera edició d’aquestes Jornades, I Jornades d’històries de Vida en Educació, organitzades pel Grup Esbrina, de la Universitat de Barcelona, ​​que es va traduir a la publicació electrònica del llibre Historias de vida en Educación. Biografías en Contexto.

Dates clau

  • Enviament de treballs: 6 d’abril del 2022
  • Resposta d’acceptació: 8 d’abril del 2022
  • Enviament de la versió definitiva: 18 d’abril del 2022
  • Període d’inscripció: 15 de març-20 d’abril de 2022
  • Celebració de les Jornades: 28 i 29 d’abril del 2022

Programa

DIJOUS 28 D’ABRIL
9:00 Recollida de materials i recepció de participants
9:45 Inauguració i presentació de les Jornades (Grup de Recerca Esbrina)

Cristina Alonso
Coordinadora del grup Esbrina

Fernando Hernández
Coordinador de les Jornades

Elizabeth Aznar
Directora del CESIRE

10:00 Les històries de vida a la investigació educativa: balanç d’aportacions, reptes i desafiaments en 12 anys de Jornades.

Amelia Lòpes, (Universidad de Porto), Analía Leite (Universidad de Málaga), Esther Prados (Universidad de Almería), Glòria Jové (Universitat de Lleida), José Miguel Correa (Universidad del País Vasco), i Juana M. Sancho (Universitat de Barcelona)

11:30 Pausa/cafè
12:00 Taula de debat 1 – Histories de vida y archius fotogràfics.

Intervenció de Judit Onsès Segarra (Universitat de Girona) i debat de comunicacions.

COMUNICACIONS DE LA TAULA 1

1.1. A relevância dos recursos multimodais para a produção de histórias de vida: o projeto FYT-ID.
Leanete Thomas Dotta, Rita Tavares de Sousa, Amélia Lopes, Faculdade de Psicologia e de Ciências da Educação da Universidade do Porto (FPCEUP).

1.2. Fotografías en movimiento. Subir la escalera con Nicolás, un ejercicio de autorreflexión como investigadora.
Paloma Bustamante Garin, M. Esther Prados Megías, Universidad de Almería

1.3. Soberanía expresiva en el proceso de formación inicial del profesorado. Historias de vida y su representación.
José Ignacio Rivas Flores, Jesús Javier Moreno Parra, Universidad de Málaga

1.4. No Outro Lado do Espelho: Processos Colaborativos na construção de uma narrativa autobiográfica.
Catarina F. Martins. CIEBA-Centro de Estudos e de Investigação em Belas-Artes

Relatoria: Angieru Gutiérrez-Cabello i Miriam Peña Zabala (Universidad del País Vasco)

14:00 Dinar
16:00 Taller

Què diuen les imatges de les nostres experiències docents a la Universitat

Coordinat per Amparo Alonso Sanz (Universitat de València) i Sara Carrasco (Universitat de Barcelona).

En aquest taller es convida les persones participants a compartir una o dues fotografies que donin compte d’alguna experiència docent a la universitat que considerin significativa per algun motiu.

17:30 Taula de debat 2 – Les imatges i les estratègies visuals com a desencadenants de trobades i històries compartides.

Intervenció d’Estibaliz Aberasturi-Apraiz (Universitat del País Basc) i debat de comunicacions.

COMUNICACIONS DE LA TAULA 2

2.1. Las imágenes como fotogramas de nuevos relatos y resonancias. El revelado de una ética narrativa.
María Sánchez Sánchez, Mª Esther Prados Megías, Universidad de Almería.

2.2. Más allá de las palabras. Trayectorias de aprendizaje de jóvenes universitarios.
Gabriela S. Bulla, Universidad Federal del Rio Grande do Sul – UFRGS (Brasil), Sandra Soler, Universitat de Barcelona, Juana M. Sancho, Universitat de Barcelona.

2.3. Historias de vida universitaria. Desvelos docentes: Trazos y huellas en el dejar ser discente
Regina Guerra Guezuraga, Alaitz Sasiain Camararo-Nuñez, Miriam Peña Zabala, Universidad del País Vasco UPV/EHU

2.4. Lo que no se mira, no existe. Dando visibilidad a historias de vida mediante imágenes
María José Delgado Corredera, Analía E. Leite Méndez, María Jesús Márquez García, Universidad de Málaga

Relatoria: Piedad Calvo León i Virginia Martagón Vázquez (Universidad de Málaga)

DIVENDRES 29 D’ABRIL
9:30 Taula de debat 3 – Les imatges com a expansió de les ontoepistemologies en la investigació en històries de vida.

Intervenció d’Ignacio Rivas Flores (Universitat de Màlaga) i Fernando Hernández (Universitat de Barcelona) i debat de comunicacions.

COMUNICACIONS DE LA TAULA 3

3.1. Relatos e imágenes se entrelazan: Reconstruyendo a Nená Badaró, formadora e inspiradora de amor docente.
Felipe Badaró, María Inés Copello, Universidad de la República, Facultad de Humanidades y Ciencias de la Educación, Maestría en Teorías y Prácticas en Educación, Uruguay

3.2. Las imágenes en los relatos de vida de aprendizaje: de referentes de memoria a modos de conocer y generar conocimiento.
Fernando Hernández-Hernández, Universitat de Barcelona, Sara Carrasco Segovia, Universitat de Barcelona, Estibaliz Aberasturi-Apraiz, Universidad del País Vasco, EHU/UPV

3.3. La imagen y nuestras historias de vida: problematizando nuestra práctica docente e investigadora.
José Miguel Correa Gorospe, Estibaliz Aberasturi-Apraiz, Aingeru Gutiérrez-Cabello. Universidad del País Vasco/ Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU)

3.4. La multimodalitat per explorar les creences dels mestres en formació inicial.
Juli Palou Sangrà, Mireia Pérez-Peitx. Universitat de Barcelona

Relatoria: Leanete Thomas Dotta i Thiago Freires (Universidade do Porto)

11:30 Pausa/cafè
12:00 Taula de debat 4 – Les imatges i les estratègies visuals com a dispositiu de visibilització del que és invisible en històries de vida.

Intervenció de Paulo Nogueira (director del màster en Arts Visuals de la FPCEUP) i debat de comunicacions.

COMUNICACIONS DE LA TAULA 4

4.1. Reconstruir los imaginarios colectivos rurales. Una propuesta intergeneracional artística y educativa.
Sara Arias Ortega, Universidad de Alcalá.

4.2. Imagens como possibilidade de tecer histórias, ampliar a compreensão artística e promover diálogos em sala de aula.
Rita Inês Petrykowski Peixe, Instituto Federal de Santa Catarina (IFSC/Brasil) Câmpus Itajaí, Amélia Maña Domes, Instituto Educacional Oriol Martorell (Barcelona ES)

4.3. A (des)construção da(s) periferia(s) a partir de imagens concretas e abstratas: narrativas de jovens do Brasil e de Portugal.
Thiago Freires Fátima Pereira, Faculdade de Psicologia e de Ciências da Educação da Universidade do Porto (FPCEUP)

4.4. Movimientos y ensamblajes entre relatos orales y visuales en una trayectoria biográfica de aprendizaje.
Fernando Hernández-Hernández, Sara Carrasco Segovia, Universitat de Barcelona

Relatoria: Silvia de Riba i Juliana Cifuentes (Universitat de Barcelona)

14:00 Dinar
16:00 Ponència convidada de tancament

El paper de les imatges a la investigació social

Isaac Marrero Guillamón
Professor d’etnografia visual al Goldsmish College i a la Universitat de Barcelona

17:00 Presentació per part de les relatores i els relators de les quatre taules i el balanç de les principals aportacions de les jornades.

Presentació del relatograma sobre les jornades realitzat per Marta Crespi (Facultat de Belles Arts, Universitat de Barcelona).

18:00 Clausura i planificació de futures trobades

Inscripció

Podeu inscriure-us en aquest enllaç, o omplint el següent formulari:

Data

28 i 29 d’abril de 2022

Lloc

CESIRE
Av. de les Drassanes, 10, 08001 Barcelona

Comitè organitzador

  • Castro Varela, Aurelio (Universitat de Barcelona)
  • De Riba Mayoral, Sílvia (Universitat de Barcelona)
  • Giró Gràcia, Xavier (Universitat de Barcelona)
  • Hernández-Hernández, Fernando (Universitat de Barcelona)
  • Herraiz-García, Fernando (Universitat de Barcelona)
  • Navarro Ferrer, Nora (Universitat de Barcelona)
  • Riera Retamero, Marina (Universitat de Barcelona)

Comitè científic

  • Aberasturi-Apraiz, Estibaliz (Universidad del País Vasco)
  • Bustamante Garín, Paloma M. (Universidad de Almería)
  • Calvo León. Piedad (Universidad de Málaga)
  • Correa Gorospe, José Miguel (Universidad del País Vasco)
  • Cortés González, Pablo (Universidad de Málaga)
  • Delgado Corredera, María José (Universidad de Màlaga)
  • Domingo Coscollola, Maria (UIC)
  • González Alba, Blas (Universidad de Málaga)
  • Guerra Guezuraga, Regina (Universidad del País Vasco)
  • Gutiérrez-Cabello, Aingeru (Universidad del País Vasco)
  • Hernández Mite, Kelly (Universidad de Almería)
  • Jové Monclús, Glòria (Universitat de Lleida)
  • Leite Méndez, Analía E. (Universidad de Málaga)
  • Lopes, Amelia (Universidade do Porto)
  • Mañas Olmo, Moisés (Universidad de Málaga)
  • Márquez García, María Jesús (Universidad de Málaga)
  • Martagón, Virginia (Universidad de Màlaga)
  • Martínez Scott, Suyapa (Universidad de Valladolid)
  • Moreno Parra, Jesús (Universidad de Málaga)
  • Onsès Segarra, Judit (Universitat de Girona)
  • Padua Arcos, Daniela (Universidad de Almería)
  • Peña Zabala, Miriam (Universidad del País Vasco)
  • Pereira, Fátima (Universidade do Porto)
  • Prados Megías, Esther (Universidad de Almería)
  • Rivas Flores, José Ignacio (Universidad de Málaga)
  • Sánchez Sánchez, María (Universidad de Almería)
  • Sancho Gil, Juana María (Universitat de Barcelona)
  • Sasiain Camarero-Nuñez, Alaitz (Universidad del País Vasco)
  • Simón Martín, Maritxell (Universitat de Lleida)
  • Torres Fernández, Pablo (Universidad de Málaga)