Abyección, Cospolitismo, Inclusión y Migración: Cómo las buenas intenciones reafirman la discriminación

Aquest seminari està vinculat al projecte europeu MiCREATE

Introducció al seminari

Una de les qüestions controvertides plantejades per les ciències socials en relació amb les polítiques de (no) acollida dutes a terme pels països europeus després de l’èxode de refugiats de les guerres de Síria i Líbia, està relacionada, segons Nyers (2003, pàg. 1069), amb les formes emergents de subjectivitat i pràctica política que impugnen la pretensió de l’Estat de monopolitzar la protecció dels subjectes en el seu territori.

Problematitzar o impugnar aquesta reivindicació, es converteix en un moment crític de dissidència de la racionalitat del subjecte universal que prové de la teoria cosmopolita.

En aquest procés de problematitzar la introducció del concepte d’abjecció i la seva rellevància podria ser una estratègia per comprendre la tensió entre la consideració de l’emigrant com a estranger/objecte en el cas del projecte MiCREATE com infant / jove emigrant i la seva “impossibilitat” de formar part d’una societat i una escola cosmopolites.

El plantejament del seminari

En cadascuna de les quatre trobades es planteja pensar i dialogar al voltant d’un text que explora, des de punts de vista diferents, els temes enunciats en els apartats anteriors. Des d’aquests textos podem abordar qüestions com:

  • L’abjecció com una forma de reflexionar sobre el complex conjunt de relacions d’inclusió i exclusió que afecten als nens migrants.
  • Les polítiques educatives i les pràctiques escolars com a dispositius que incorporen certes qualitats de vida i de les persones migrants. Però també les exclouen simultàniament.
  • Pensar en el cosmopolitisme com un procés d’abjecció permet pensar de forma diferent sobre l’escolarització de la infància emigrant i les pràctiques i investigacions centrades en l’enfocament ‘centrat en la infància’.
  • Finalment, rescatem la proposta de Judith Butler (1993) que ens convida a qüestionar el que es veu i es fa per exemple, l’enfocament centrat en la infància com una cosa natural per generar subjectes i regular el seu comportament.

Las lectures

Nyers, Peter (2003). Abject Cosmopolitanism: the politics of protection in the anti-deportation movement. Third World Quarterly, Vol 24, No 6, pp 1069-1093.

Popkewitz, Thomas. S. (2009). The double gestures of cosmopolitanism, globalization, and comparative studies of education. In R. Cowen & A. M. Kazamias (Eds.), International Handbook of Comparative Education, 379–395. Springer Science.

Genova, Nicholas de (2010). The Queer Politics of Migration: Reflections on “Illegality” and Incorrigibility. Studies in Social Justice, 4 (2), 101-126.

Babana, Feyzi; Rygielb, Kim (2017). Living, with others: fostering radical cosmopolitanism through citizenship politics in Berlin. Ethics & Global politics, 10 (1), 98–116. https://doi.org/10.1080/16544951.2017.1391650

Cano Abadía, Mònica (2017). Vulnerabilidad posthumana cosmopolita. Desplazamientos críticos para una justicia global. Astrolabio: revista internacional de filosofia, 19, 269-279.

Accés

Activitat només per als membres del grup de recerca

Dates

11, 18 i 25 de novembre, 2 de desembre de 2020

Horari

De 10 a 12h

Organitza