Design Thinking en Acción

Taller

13, 20 i 27 d’abril de 2021

Reconegut per l’Institut de Desenvolupament Professional de la UB.

El concepte de Design Thinking apareix com a estratègia per abordar problemes que semblaven estar molt lluny dels reptes del disseny tradicional. Des dels seus inicis, aquest enfocament ha anat estenent-se i diversificant-se, elaborant una sèrie de recursos metodològics i procedimentals enfocats a dissenyar solucions i intervencions per a diferents contextos.

Per tant, el Design Thinking té com a finalitat desenvolupar una metodologia creativa com a forma de generar solucions més innovadores, més simples i, principalment, més enfocades en l’ésser humà i les seves necessitats reals i emocionals.

Objectius

  • Introduir i explorar els conceptes bàsics i les principals eines metodològiques del Design Thinking.
  • Reflexionar sobre les relacions, afinitats, divergències i tensions entre Design Thinking i Investigació Acció.
  • Oferir eines metodològiques i tècniques pròpies del Design Thinking que puguin servir com a suport en projectes d’Investigació Acció

Descripció de l’activitat

El taller es desenvoluparà a través d’una metodologia experiencial i eminentment pràctica. A partir d’una breu introducció teòrica, les persones participants seran acompanyades en les diferents etapes pròpies del Design Thinking: empatitzar, definir, idear, prototipar i avaluar. Aquest procés permetrà la realització d’una sèrie de prototips d’intervencions educatives. Al mateix temps servirà com a base per situar un diàleg sobre les afinitats, divergències, possibilitats i tensions entre Design Thinking i Investigació Acció.

Aquest diàleg permetrà reflexionar sobre els potencial del Design Thinking per oferir eines metodològiques complementàries en projectes d’Investigació Acció. En particular, a partir de la identificació d’una sèrie de reptes de l’educació contemporània.

Responsables

Laura Malinverni és investigadora postdoctoral Juan de la Cierva a la Universitat de Barcelona. La seva recerca se centra en mètodes creatius per investigar i dissenyar tecnologies amb i per a nens i nenes. Membre del grup de recerca Esbrina.

Bettina Steren dos Santos és professora i investigadora de la Pontificia Universidad Católica de Rio Grande del Sur, al Brasil. Actualment és professora convidada a la Universitat de Barcelona, al grup de recerca Esbrina, desenvolupant una investigació sobre la “Construcció d’una proposta metodològica transformadora d’ensenyament en l’Educació Superior”.

Inscripció

Data inici matricula: 10 de gener de 2021.

Data límit matricula: 20 de gener de 2021 (passat aquest termini es tancarà la inscripció).

Podeu fer la inscripció a aquest enllaç.

Imatge de la capçalera: Alvaro Reyes a Unsplash

Preu

Activitat gratuïta amb places limitades

Dates

13, 20 i 27 d’abril de 2021

Horari

De 16h a 18h

Lloc

L’activitat es durà a terme en línia

Organitza