Educational roadmap for transformative agency / SCU4Change

Erasmus+. KA220-HED - Cooperation partnerships in higher education. Call 2022. Referència: 2022-1-NO01-KA2020-HED-000086487

Connecting School, Community and University for social change

Els sistemes educatius s’enfronten a un món que canvia de manera permanent i accelerada. Als tradicionals desafiaments que havien d’abordar les institucions escolars, avui s’hi afegeixen nous reptes. Entre aquests destaquen tots els associats a la inclusió i la diversitat, fenòmens propis i ineludibles d’un món globalitzat i multicultural. Per afrontar-los es requereix l’elaboració d’abordatges nous que permetin construir nous imaginaris i reinstal·lar la idea d’una capacitat d’acció transformadora, la que habilita els joves a concebre’s com a actors i ciutadans/es amb capacitat d’incidència sobre la societat en la que viuen al present, i desitgen viure en el futur. El projecte Educational roadmap for transformative agency – connecting School, Community and University for social change consisteix en una acció coordinada entre escoles, comunitats i universitats amb l’objectiu de promoure experiències transformadores per al canvi social als centres d’educació secundària.

Objectius

La finalitat principal del projecte és dissenyar un “full de ruta” col·laboratiu i sostenible per visibilitzar i promoure pràctiques escolars orientades a afrontar problemàtiques socials contemporànies des de l’horitzó del canvi social i educatiu, mitjançant la col·laboració entre instituts, comunitats i universitats.

D’aquesta manera, i des d’una lògica de baix a dalt o bottom up, es busca posar en diàleg els sabers i praxis transformadores ja existents a les escoles per construir, des del treball col·laboratiu i sinèrgic escola/comunitat/universitat, un enfocament sostenible per a implementar projectes orientats al canvi social.

Els objectius específics del projecte són: (1) dissenyar, implementar i difondre projectes educatius transformadors que tractin problemes socials contemporanis i que connectin els centres d’educació secundària amb les comunitats i la universitat; (2) resituar la idea d’una agència transformadora que habilita els/les joves a concebre’s com a actors i ciutadans/es amb capacitat d’incidència sobre la societat en què viuen, (3) promoure un aprenentatge autèntic sobre temes socials i ambientals contemporanis a l’escola, assumint que aquests constitueixen un desafiament per construir un futur en comú i (4) explorar com els recursos digitals poden donar suport al desenvolupament de contingut i agència transformadora entre les escoles, les universitats i les comunitats, així com entre professorat i estudiantat.

Metodologia

El projecte s’implementarà a quatre països: Àustria, Xile, Espanya i Noruega. A cadascun d’ells es col·laborarà amb un centre d’educació secundària que hagi implementat –o estigui implementant– projectes o pràctiques orientades a la transformació educativa i social.

En una primera fase, es contactarà amb els diferents actors involucrats (docents, equips directius, comunitats, estudiants) per avaluar l’impacte d’aquests projectes i les necessitats, potencialitats i dificultats associades a aprofundir aquestes pràctiques educatives. En una segona etapa es codissenyaran, de manera col·laborativa entre centres, comunitats i universitats, projectes educatius transformadors que responguin a les necessitats detectades a la primera fase. Finalment, com a tercera etapa del cicle, aquests projectes seran implementats durant 6 mesos i coavaluats per part de tots els actors implicats, amb l’objectiu d’identificar-ne l’impacte i la potencialitat efectiva per al desenvolupament d’una capacitat d’acció transformadora.

Resultats

Per tal de fomentar l’aplicació de models i pràctiques de col·laboració sostenibles entre els actors implicats, es duran a terme les següents accions:

  • Creació de la plataforma virtual Virtual ChangeLab, que facilitarà la comunicació entre actors educatius i la formació d’una comunitat local/internacional per a l’intercanvi i el codisseny de projectes de transformació educativa.
  • Producció d’un documental que registri el desenvolupament del projecte durant els tres anys d’execució, que serà divulgat a diferents plataformes i formats.
  • Organització d’actes locals de divulgació a cadascun dels països participants.
  • Organització d’un seminari internacional per presentar els resultats principals del projecte entre els diferents organismes participants i altres interessats.

En conjunt, aquestes iniciatives pretenen evidenciar la rellevància que té la construcció d’una ecologia educativa per a l’agència i el canvi social, en il·lustrar de manera concreta les potencialitats del treball col·laboratiu entre escoles, comunitats i universitats en una lògica de reforç sinèrgic de les iniciatives transformadores.

Miño Puigcercós, R., Rivera-Vargas, P., Erstad, O., Schulte, B., Fardella, C., Blanco Navarro, M. P., Lindín, C., Alarcón López, C., Pérez-Arredondo, C., Pettersen, K., Neut Aguayo, P., Parcerisa, L., Calderón-Garrido, D., Katharina, T., & Broitman, C. (2024). Scu4Change: Schools needs analysis. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.14386328

Rivera-Vargas, P. Blanco Navarro, M.;  Miño-Puigcercós, R.; Lindin, C. (20-22 de noviembre de 2024). El rol de las tecnologías digitales en el desarrollo de proyectos escolares orientados a la transformación social. [Comunicación]. EDUTEC 2024.  Tecnología Educativa para una Sociedad Multimodal.

Blanco Navarro, M.; Lindin, C.; Miño-Puigcercós, R.; Jacovkis, J.; Calderón, D.; Rivera-Vargas, P. (26-30 de agosto de 2024). Secondary Schools Initiatives to foster Transformative Agency and Social Change: the SCU4Change Project [Comunicación]. ECER 2024, Education in an Age of Uncertainty: memory and hope for the future.

Rivera-Vargas, P.; Jacovkis, J.; Ramos-Pardo; F.; Mateu, B.; Moreno, A.; Blanco-Navarro, M. (26-30 de agosto de 2024). Towars Transformative Education: Exploring School Projects for Social Change [Comunicación]. ECER 2024, Education in an Age of Uncertainty: memory and hope for the future.

Institucions participants

Universitat d’Oslo
Noruega, coordinador

Universitat de Barcelona
Espanya

Universitat de Viena
Àustria

Universidad Andrés Bello
Xile

Equip de recerca UB

  • Raquel Miño (coord.)
  • Pablo Rivera (coord.)
  • Cristina Alonso
  • Joan-Anton Sánchez
  • Lluís Parcerisa
  • Judith Jacovkis
  • Diego Calderón
  • Pablo Neut
  • Gustavo Herrera
  • Paula Lozano
  • Xavier Giró Gràcia
  • Carles Lindín-Soriano
  • Mercedes Blanco-Navarro

Erasmus+. KA220-HED – Cooperation partnerships in higher education. Call 2022. Referència: 2022-1-NO01-KA2020-HED-000086487