La perspectiva DIY en la universidad: ¡hazlo tú mismo y en colaboración!

Aquesta publicació dóna compte del procés dut a terme en el desenvolupament de dos projectes basats en algunes aportacions de la perspectiva DIY (do it yourself, fes-ho tu mateix) a la docència universitària. Presentem la fonamentació dels projectes i les fases del seu desenvolupament:

  • formació dels docents;
  • implementació en deu assignatures dels graus de Belles Arts, Pedagogia, Educació social i Mestre d’Educació Infantil i Primària;
  • les tensions i aportacions que sorgeixen en el procés;
  • i el paper dels objectes visuals digitals (OVD) que generen els estudiants per reflectir els seus trajectes d’aprenentatge.

Tot això amb la finalitat de descobrir nous sentits de l’aprendre més propers a les realitats i les necessitats dels estudiants i de repensar el paper del docent per afrontar els reptes d’un món en canvi.

Índex

Resumen
Introducción (Fernando Hernández y Hernández, Juana M. Sancho Gil)
1. La perspectiva DIY y la trayectoria del Grupo Indaga-t (Juana M. Sancho Gil, Fernando Hernández y Hernández)
2. Lo que hemos aprendido en torno a la filosofía DIY en un seminario de formación en la universidad (Anna Majó Rossell, Judit Onsès Segarra , Joan-Anton Sánchez Valero)
3. Llevar la perspectiva DIY a las relaciones pedagógicas en la universidad (Fernando Hernández y Hernández, Juana M. Sancho Gil, Anna Majó Rossell)
4. Llevar la perspectiva DIY a las relaciones pedagógicas en la docencia universitaria: presentación de casos
4.1. La experiencia transversal en educación social (Leticia Fraga COLMAN, Adriana Ornellas Rios da Silva, Elisabet Higueras Albert, Anna Forés Miravalles)
4.2. La perspectiva DIY en los proyectos de indagación en la cultura digital y visual (Juana María Sancho Gil, Judit Onsés Segarra, Fernando Hernández y Hernández)
4.3. Entornos, procesos y recursos tecnológicos de aprendizaje en el Grado de Pedagogía (Pablo Rivera Vargas, Joan-Anton Sánchez Valero)
4.4. Visualidades contemporáneas: entre lo analógico y lo digital (Aurelio Castro Varela, Fernando Hernández y Hernández)
4.5. El proceso DIY para narrar y compartir las trayectorias de aprendizaje (Raquel Miño Puigcercós, Cristina Alonso Cano)
4.6. La evaluación de los objetos visuales digitales (Fernando Hernández y Hernández, Judit Onsès Segarra)
5. Aportaciones y tensiones de la CULTURA DIY en la universidad (Judit Onsès Segarra, Raquel Miño Puigcercós, Cristina Alonso Cano)
6. Líneas de investigación que surgen del proceso seguido (Fernando Hernández y Hernández, Aurelio Castro Varela, Paulo Padilla Petry)

Autors

Fernando Hernández y Hernández

Juana M. Sancho (coords.)

Editorial Octaedro, 2017

Comprar