Les cartografies visuals com a estratègia per donar sentit a l’aprenentatge des de la perspectiva de projectes d’indagació

Curs de l’Institut de Desenvolupament Professional de la UB

Una de les aportacions que es deriven de l’enfocament de l’aprenentatge per projectes és la importància que es dona al desenvolupament de les múltiples modalitats (textuals, orals, visuals, corporals i aurals) a l’hora de donar compte dels processos i trajectòries dels aprenents. Dins de les aportacions visuals, les cartografies es revelen com una estratègia, un dispositiu que permet situar esdeveniments biogràfics, espacials i temporals, i que obre possibilitats narratives, reflexives i avaluatives que fan possible no només els seguiment dels recorreguts d’aprenentatge, sinó també les seves interrelacions amb situacions i experiències dins i fora dels centres. A més, permeten connectar-les amb la vida dels aprenents. Això les configura com una eina amb un increïble potencial per afavorir un aprenentatge amb sentit.

Objectius

  1. Compartir i portar a la vida de l’aula les aportacions derivades de la recerca APREN-DO: Com aprenen els docents: implicacions educatives i reptes per afrontar el canvi social (EDU2015-70912-C2-1-R).
  2. Explorar les possibilitats de les cartografies visuals com a eina narrativa, reflexiva i avaluativa de les trajectòries i els processos d’aprenentatge.
  3.  Vincular el potencial de les cartografies amb l’aprenentatge per projectes d’indagació.
  4. Portar els processos i aportacions derivats de la formació a unes jornades sobre el paper de les cartografies en la vida de l’aula.
Més informació i inscripció

Sessions presencials
20 i 27 de febrer i 13 i 20 de març, de 17.30 a 20.45h

Jornades finals
divendres 29 de març de 17.30 a 20.30 h, i dissabte 30 de març de 10 a 14h

Curs gratuït

Sessions presencials
Campus de Mundet. Aula 1301 (Edifici Migdia I)

Jornades
Fundació Tàpies (c. d’Aragó, 255)