NOMADIS

Nómadas del conocimiento. Análisis de prácticas pedagógicas disruptivas en Educación Secundaria

Barcelona
24 de novembre de 2022

En aquest seminari presentarem els principals elements del projecte de recerca Nómadas del Conocimiento (2018-2022), partint de les preocupacions i els problemes que ens van portar a plantejar el projecte, passant pel seu atzarós desenvolupament enmig d’una pandèmia i culminant en un tancament amb llums i ombres.

Els accelerats canvis produïts a partir de l’aparició d’internet a totes les societats, amb el neoliberalisme com a bandera, i el seu impacte en els processos de generació i aprenentatge del coneixement són a l’inici del projecte. Ja en un projecte anterior vam explorar els nous espais (ecologies) d’aprenentatge omnipresents i l’educació expandida (ECOEC), constatant les noves habilitats i competències necessàries per viure al segle XXI.

A partir d’aquí, ens plantegem el desenvolupament d’un estudi exploratori i anàlisi crítica de les experiències de pedagogies emergents i pràctiques disruptives en educació secundària i en quina mesura aquestes experiències permeten la transformació d’aquests escenaris escolars en un espai de laboratori d’experimentació educativa mitjançant la producció de dissenys compartits, prototips d’experiències i productes culturals. En el cas del Grup PROCIE, es complementa amb un projecte FEDER que reprèn l’experiència de Nómadas del Conocimiento i continua amb el cartografiat de pràctiques comunitàries innovadores a l’educació secundària de la Comunitat Andalusa.

Dra. Analía E. Leite Méndez

Doctora en Ciències de l’Educació per la Universidad de Màlaga i Llicenciada en Ciències de l’Educació per la Universidad Nacional del Nordeste, Argentina. Professora titular del Departament de Didàctica i Organització Escolar de la Facultat de Ciències de l’educació de la Universidad de Màlaga. Anteriorment professora de la Facultat d’Humanitats de la Universidad Nacional del Nordeste, Argentina. Investigadora i integrant del grup de recerca ProCIE. Autora de llibres i articles relacionats amb narratives i identitats docents, voluntariat, aprenentatge i comunitats d’aprenentatge.

Dra. Rocío Anguita Martínez

Doctora en Filosofia i Cc. De l’Educació (Pedagogia) per la Universidad de Granada. Professora Titular d’Universitat al Departament de Pedagogia de la Facultat d’Educació i Treball Social de la Universidad de Valladolid. Actualment imparteix classes de l’assignatura de Tecnologies de la Informació i la Comunicació Aplicades a l’Educació al Grau d’Educació Social, Educació per a la Pau i la Igualtat als graus de Mestre/a i Gènere i Educació al Màster d’Estudis Feministes . Les seves línies de recerca se centren en els estudis de gènere en educació, les tecnologies digitals a l’educació, els joves i l’alfabetització mediàtica. En aquestes línies compta amb un ampli historial de recerques finançades i de publicacions. Coordinadora del Programa de Doctorat de Recerca Transdisciplinar en Educació de l’UVa.

Per saber-ne més

Anguita Martínez, R. (Coord.) (2022). Desafíos y oportunidades para la educación secundaria en las sociedades del siglo XXI. Graó. ISBN: 978-84-18627-97-2.

Cortés-González, P., Leite-Méndez, A.E. y Rivas-Flores, J.I. (2020). Una experiencia disruptiva en educación secundaria: el caso del IES Esmeralda. Revista Educación, Política y Sociedad, 5(1), 85-103.

Leite, A., & Suárez, D. (2020). Narrativas, docencia universitaria e investigación educativa. Márgenes, Revista de Educación de la Universidad de Málaga, 1(3), 2-5.

Montes-Rodríguez, R., Fernández-Martín, A., & Massó-Guijarro, B. (2021). Disrupción Pedagógica en Educación Secundaria a través del uso analógico de Instagram: #Instamitos, un estudio de caso. Revista Complutense De Educación, 32(3), 427-438. https://doi.org/10.5209/rced.70399.

Programa

DIJOUS 24 DE NOVEMBRE
18.15 Presentació

Dra. Cristina Alonso
Coordinadora del grup de recerca Esbrina – Universitat de Barcelona

18.30 Conferència

Proyecto I+D+I NOMADIS: Nómadas del conocimiento. Análisis de prácticas pedagógicas disruptivas en Educación Secundaria

Dra. Analía E. Leite
Profesora Titular del Departamento de Didáctica y Organización Escolar de la Facultad de Ciencias de la educación de la Universidad de Málaga

Dra. Rocío Anguita
Profesora Titular en el Departamento de Pedagogía de la Facultad de Educación y Trabajo Social de la Universidad de Valladolid

19.15 Diàleg i tancament

Incripció

Us podeu inscriure omplint el següent formulari: https://forms.gle/93ozFLz5xqfR5sH86

24 de novembre de 2022 a les 18.15h
Universitat de Barcelona

Campus Mundet

Sala Julia V. Espín, Edifici Llevant, 2a planta

Passeig de la Vall d’Hebron 171
Barcelona, CP 08035

Organitza