Reading, Contingency, Diversity, and the Creative Advance of Research

Seminari amb el professor Dennis Atkinson

Barcelona
23, 24 i 25 d’abril de 2024

La lectura, com a conversa amb autors, és una necessitat ineludible per a qualsevol recerca. Però adquireix un significat especial en la investigació educativa i social perquè les relacions amb allò que llegim donen majoritàriament sentit i fonament a la recerca que fem. En aquest camp, alguns llegeixen per legitimar les decisions que prenen a través de referències autoritzades; alguns prenen la lectura com a part del procés de recerca i entren en conversa amb autors que els permeten pensar i problematitzar allò que investiguen; hi ha qui, seguint l’estela de Deleuze i Guattari, pren la lectura com a part d’una idea de recerca que pretén moure i crear conceptes. També hi ha qui llegeix per establir relacions a partir del que ha llegit i ampliar la seva pròpia experiència lectora i afegir capes a fenòmens (com el dibuix en educació artística, l’avaluació en educació) que criden la seva atenció.

Aquest últim és el cas de Dennis Atkinson, per a qui els seus llibres i articles són un espai on compartir com llegeix els autors que li criden l’atenció, generen coneixement a partir de l’experiència lectora i estableixen connexions amb situacions de l’educació que formen part de les seves preocupacions.

En educació, l’experiència lectora d’Atkinson l’ha convertit, almenys per als que han convocat aquest seminari, en un referent de com llegir i moure allò que llegeix. Pensar i investigar des de les maneres de llegir d’Atkinson ens convida a entrar en una conversa amb autors que ens nodreixen de conceptes que problematitzen l’experiència de recerca.

Per tots aquests motius, hem convidat Dennis Atkison a impartir un seminari sobre la seva experiència de lectura d’autors en l’àmbit de la filosofia com a part del procés de recerca. Per a això, hem previst tres sessions amb els següents fils:

  • 23 d’abril. Diàleg sobre l’experiència lectora de Dennis Atkinson i els participants del seminari com a part del procés de recerca.
  • 24 d’abril. Lectura d’Alfred North Whitehead del llibre Art, Desobedience, and Ethics (2018) d’Atkinson (capítol L’aventura de Whitehead) per examinar els processos d’aprenentatge i el treball pedagògic. Accés a través del CRAI de la UB.
  • 25 d’abril. L’experiència de la lectura dels participants del seminari de “Pedagogies of Taking Care: Problematics of a Work-to-be-Made” de Dennis Atkinson (2022). Accés a: https://cutt.ly/AwR4LkoT

Una lectura complementària per preparar el seminari:

Adams St. Pierre, Elizabeth & Kuecker, Elliott (06 Oct 2023). Reading: the long preparation for inquiry, International Journal of Qualitative Studies in Education, https://doi.org/10.1080/09518398.2023.2264244.

23, 24 i 25 d’abril de 2024

16.30-19.30h

Universitat de Barcelona

Facultat de Belles Arts

Aulari Florensa, Aula 8.

Carrer de Pau Gargallo, 4,
08028 Barcelona

Organitza

Postgrau Arts i Educació (Màster i Doctorat)