Objectius
En els últims 30 anys, tots els països tecnològicament avançats i pràcticament tots els considerats en vies de desenvolupament, han llançat programes relativament ambiciosos, primer d’informàtica educativa, després de TIC aplicada a l’educació i avui d’e-learning, esperant un alt retorn en termes de millora del rendiment i motivació dels alumnes. No obstant això, els estudis realitzats no han pogut constatar la pretesa transformació i millora de les situacions d’aprenentatge en el context escolar propiciada per les TIC. Des del coneixement disponible sobre el tema, les hipòtesis de partida del projecte són:
- Les polítiques d’integració de les TIC en el pla regional, nacional i europeu estan sustentades en visions de la tecnologia, l’organització de l’ensenyament, els processos d’aprenentatge i la formació del professorat que no faciliten la transformació profunda i significativa de l’escola.
- Les condicions actuals de funcionament dels centres d’ensenyament (organització, contingut i articulació del currículum, sistemes d’avaluació, provisió del professorat, accés a recursos, disposició del temps i l’espai, oportunitats de desenvolupament professional per al professorat…) constitueixen una font important de dificultats a l’hora d’integrar les TIC de forma innovadora i orientada a la millora.
- Els centres d’ensenyament que estan integrant amb èxit les TIC en els processos d’ensenyament i aprenentatge — entenent per èxit la millora del rendiment i de la predisposició per aprendre de l’alumnat — són aquells que aconsegueixen posar en qüestió les normes de la “gramàtica” escolar i connectar millor amb els interessos i necessitats educatives de l’alumnat.
El present projecte s’inclou dins del Programa Nacional de Ciencias Sociales, Económicas y Jurídicas i, en concret, en la linia 5.2 del mateix, dins de l’apartat denominat “Nuevas tecnologías de la información y comunicación y educación a lo largo de la vida. Aprendizaje en contextos virtuales”. Els seus objectius específics són:
- Descriure, analitzar i interpretar el sentit educatiu de les polítiques institucionals posades en pràctica a Catalunya destinades a facilitar la incorporació i ús de les TIC (Tecnologies de la Informació i Comunicació) al sistema escolar en els últims 20 anys i la seva interdependència amb les directrius estales i europees.
- Examinar la visió sobre l’educació, les pròpies TIC i el seu ús educatiu que trobem sota aquestes polítiques així com el seu potencial per promoure canvis significatius orientats a la millora en els centres d’ensenyament.
- Estudiar la relació de la política d’incorporació i ús de les TIC amb altres iniciatives de política educativa directament relacionades amb la millora i la innovació. Per exemple, amb el programa de mitjans audiovisuals, de llengües estrangeres, mediació de conflictes, convocatòries de projectes d’innovació…
- Identificar, analitzar i interpretar el conjunt de factors que configuren les experiències reconegudes com innovadores en l’ús educatiu de les TIC en 4 centres educatius de primària i secundària de Catalunya.
- Examinar la visió sobre l’educació i l’ús de les TIC que trobem sota la pràctica dels centres estudiats, així com el seu potencial per promoure canvis significatius en el procés i els resultats de l’aprenentatge dels estudiants.
- Contribuir a augmentar el camp de coneixement de la innovació educativa vinculada a l’ús de les TIC mitjançant la divulgació del procés i dels resultats del projecte.
L’originalitat i rellevància dels objectius d’aquest projecte estan en la seva transversalitat en estudiar de forma holística les interconnexions.
Fases
- Anàlisi de les polítiques institucionals posades en pràctica en la Comunitat Autònoma de Catalunya destinades a facilitar la incorporació i ús de les TIC (Tecnologies de la Informació i Comunicació) al sistema escolar en els últims 20 anys, la seva interdependència amb les directrius estatals i europees i la seva sinergia amb altres iniciatives de millora i innovació de l’educació. (Objectius 1, 2, 3).
- Realització de 4 estudis de cas (2 a primària i 2 a secundària) per detectar les formes d’apropiació dels discursos oficials a les escoles, o l’elaboració de respostes alternatives, i els discursos que hi estan vinculats. (Objectius 4 i 5).
- Divulgació del procés i els resultats del projecte tant en la comunitat científica com en la comunitat pràctica (dissenyadors i implementadors de la política educativa). (Objectiu 6).
Resultats
Participants
- Cristina Alonso Cano
- Juana María Sancho Gil
- Silvina Carmen Casablancas Villar
- Joan Anton Sánchez Valero
- Adriana Ornellas
- Jörg Müller
- Xavier Giró Gràcia
- Montserrat Guitert Catasús
- Teresa Romeu Fontanillas
- Paulo Padilla Petry
- Oscar Molto Egea
- Laura Domingo
- Karla Alonso
- Leticia Fraga
Ministerio de Ciencia e Innovación. SEJ2007-67562. 2007-2010