L’objectiu general del projecte és estimular la inclusió de diversos grups de nens immigrants mitjançant l’adopció d’un enfocament centrat en el nen en la seva integració a nivell educatiu i polític. Partint de la necessitat de tornar a revisar les polítiques d’integració d’una banda i d’acord amb l’enfocament específic de la convocatòria, el projecte d’investigació té com a objectiu l’examen integral dels processos d’integració contemporània dels nens immigrants per tal d’empoderar-los. El projecte parteix del fet que els països europeus i els seus sistemes educatius troben múltiples desafiaments a causa de la creixent diversitat ètnica, cultural i lingüística i, per tant, té com a objectiu:
- Identificar les mesures existents per a la integració dels nens immigrants a nivell regional i local mitjançant l’anàlisi de dades secundàries;
- Anàlisi dels impactes socials d’aquests programes d’integració a través d’estudis de cas en deu països, posant en pràctica una investigació qualitativa i quantitativa centrada en el nen;
- Desenvolupament de mesures d’integració i identificació d’inversions socials, especialment en polítiques educatives i sistemes escolars que tenen com a finalitat empoderar els infants.
El projecte està centrat en aquest problema i és exploratori alhora. La seva part exploratòria es refereix principalment a un enfocament centrat en el nen en la comprensió dels desafiaments d’integració, les necessitats dels immigrants i el seu benestar. Tanmateix, les troballes de la investigació exploratòria de composició oberta s’utilitzaran d’una manera explícitament orientada a problemes, amb l’objectiu d’estimular la inclusió dels immigrants, empoderar els nens migrants i construir les seves habilitats ja dins de la recerca (participativa). Això es durà a terme a través de les activitats del Laboratori d’Integració i del Laboratori de Polítiques, on es traduiran els resultats de les veus dels nens, els treballs de camp i l’anàlisi de dades secundàries en pràctiques i mesures per a docents i professionals de l’educació, així com en un marc de política d’integració migrant centrat en el nen per estimular la inclusió social i la gestió exitosa de la diversitat cultural.
Entitats participants
- Znanstveno-Raziskovalno Sredisce Koper, Eslovènia (coordinador).
- The Manchester Metropolitan University, Regne Unit.
- Mirovni Institut, Eslvènia.
- Univerza V Ljubljani, Eslovènia.
- Syddansk Universitet, Dinamarca.
- Universitat de Barcelona, Espanya.
- Hellenic Open University, Grècia.
- Stowarzyszenie Interkulturalni PL, Polònia.
- Universitat Wien, Àustria.
- HFC Hope For Children CRC Policy Center, Xipre.
- CESIE, Itàlia.
- Udruge Centar Za Mirovne Studije, Croàcia.
- DYPALL Network: Associacao Para O Desenvolvimento Da Participacao Cidada, Portugal.
- Fakulteta Za Dizajn, Samostojni Visokosolski Zavod, Pridruzena Clanica Univerze Na Primorskem, Eslovènia.
- Centre National de la Recherche Scientifique, França.
Resultats
Investigadors
- Sara Carrasco Segovia
- Maria Domingo-Coscollola
- Paula Estalayo
- Xavier Giró Gràcia
- Fernando Hernández (coord.)
- Fernando Herraiz García
- Paula Lozano
- Laura Malinverni
- Raquel Miño Puigcercós
- Judit Onsès
- Beatriz Revelles
- Pablo Rivera
- Juana M. Sancho Gil
- Sandra Soler Campo
- Miguel Stuardo-Concha
- Marina Riera Retamero
Col·laboradors
- Margarida Andrade
- Mar Perelló Sureda
Grant Agreement number: 822664 — MiCREATE — H2020-SC6-MIGRATION-2018-2019-2020/H2020-SC6MIGRATION-2018