Beyond

En aquesta sessió del web recollim intervencions dels qui formem el grup de recerca Esbrina que tenen lloc fora de l’àmbit acadèmic. Perquè avui més que mai s’han d’explorar i intervenir en entorns educatius i socials que generin altres formes de relació.

Doctorat honoris causa per a Juana M. Sancho

Juana M. Sancho va rebre el 6 de març de 2019 el doctorat honoris causa de la Universidad Autónoma del Estado de México. Trobareu el vídeo de la cerimònia enllaçat a continuació.

Programa Escoles Magnet

Projecte d’innovació educativa de tres anys en el que cada escola col·labora amb una institució cultural o científica per tal de repensar les seves pràctiques a l’escola i la identitat del centre. Judit Onsès hi col·labora com a formadora de l’Escola Mas Casanovas, en col·laboració amb el Recinte Modernista de Sant Pau i l’Hospital de St. Pau (Barcelona).

Projecte IntersECCions

Projecte social de ciutat que promou la creació de xarxes de treball col·laboratiu entre les diferents entitats, associacions, institucions i centres educatius dels diferents barris. Judit Onsès hi col·labora com a formadora de mestres de visual i plàstica de l’escola Ramon Llull en col·laboració amb l’Escola d’Arts del Prat (El Prat del Llobregat).

Educar de una forma diferente

Entrevista a Juana M. Sancho i Fernando Hernández a la web de la Universidad de la Laguna.

+ INFO

First Literary Dates: un proyecto para promover la pasión por la lectura en el alumnado de secundaria… ¡y mucho más!

Miño, R., Perelló, M., i Sancho, J.M. (2018, May 14). El diario de la educación.

+ INFO

“d’enamorar-se així, d’equivocar-se així, d’exposar-se així,”

L’Aparador, Museu Abelló (Mollet del Vallès).

Des del febrer de 2017 al juny de 2018.

Cicle a cura d’Experimentem amb l’ART, amb Dolors Juarez, Judit Onsès i Isaac Sanjuan.

El cicle expositiu que proposem per a l’Aparador del Museu Abelló de Mollet parteix de la idea de posar al centre l’educació. És a dir, ens preguntem com considerar i abordar l’educació en un programa comissarial, no com a pràctica subordinada sinó com a eix vertebrador.

Així, entenem l’Aparador com un espai amb velocitats i moviments, que s’expandeix i s’arronsa segons les necessitats del moment, que s’actualitza amb el ritme dels diferents processos que s’hi engeguen, que es connecta i es desconnecta de les diverses propostes expositives, que dialoga amb altres indrets de la ciutat i del museu, amb les persones que hi passen, amb les que hi intervenen, amb les que hi actuen des de la distància.

Un any i mig per experimentar, provar, enamorar-nos, equivocar-nos i exposar-nos, a partir del desplegament de quatre línies de fuga expositives i dues de transversals al cicle.

+ INFO

Construyendo una investigación educativa transformadora

Judith Arrazola, Sara Carrasco, Raquel Miño, Pablo Rivera, Cristina Salazar i Angelina Sánchez (2017). El diario de la educación.

+ INFO

La investigación científica y la academia no están fuera de la sociedad: conocimiento para la equidad social

Pablo Rivera Vargas, Rommy Morales Olivares

+ INFO

Columnas de opinión de Fernando Hernández Hernández en El Diario de la Educación

+ INFO

Columnas de opinión de Juana M. Sancho en El Diario de la Educación

+ INFO

La tecnología sola no mejora la enseñanza

Entrevista a Juana María Sancho Gil. La experta de la Universidad de Barcelona dice que faltan muchos cambios para que las TIC impacten en la escuela. La Voz, octubre de 2016.

+ INFO

Mediació / UNZIP 2016

Carlos Canales, Àngel Garau i Judit Onsès (El Prat del Llobregat, 2016)

Proposta de mediació entre els diferents artistes guanyadors de la convocatòria d’Arts Visuals UNZIP 2016, els membres coordinadors d’UNZIP, així com els diferents acompanyants. L’objectiu va ser establir un espai que fes confluir tots els processos per tal de fer dialogar els projectes i les persones vinculades als acompanyaments entre si, cercar sinèrgies i compartir tensions i reptes comuns.

+ INFO

Somnien els androides amb el museu del futur?

Sergi Selvas, Irati Irulegi i Judit Onsès (Barcelona, 2016)

Conceptualització i producció dels Casals d’estiu en col·laboració amb la Sala d’Art Jove, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i la Fundació Catalana de l’Esplai. Durant dues setmanes amb nens i nenes d’entre 8 i 14 anys vam explorar el museu des de la nostra realitat i contemporaneïtat, així com construir noves narratives sobre els museus.

+ INFO

Fissures institucionals des de l’obertura

Dolors Juàrez, Isaac Sanjuan, Judit Onsès i Anna Majó (Barcelona, 2015-2016)

Des d’una posició de mediadors, vam indagar sobre el concepte d’obertura amb dues institucions culturals: l’Escola Dovella i la Fundació Antoni Tàpies. Això ens va portar a organitzar l’esdeveniment «Desviant l’atenció: jornada d’imprevistos itinerants», un encontre amb les dues institucions amb la intenció de no només compartir els processos de transformació en els que cada institució està duent a terme, sinó descentrar i descentrar-nos dels espais tradicionals de pensament i generació de discursos.

+ INFO

Amposta km.0

Judit Onsès i Mercè Ubalde (Amposta, 2015)

Projecte artístic-educatiu seleccionat a la convocatòria PIPA 2015, del programa l’Aula al Pati del Centre d’Art Lo Pati. El projecte s’adreçava a persones de qualsevol edat en situació d’atur o de precarietat laboral i a totes aquelles interessades en explorar processos creatius de treball per enfortir la comunitat, idear propostes d’autoocupació i formes alternatives de pensar el món laboral.

+ INFO

Premios de Investigación de la Universidad de Córdoba

Juana M. Sancho ha participat en el jurat dels premis de recerca de la Universitat de Córdoba, fallats el desembre de 2017.

+ INFO

Mirades Post-generacionals

Judit Onsès, Àngel Garau i Carlos Canales (Barcelona, Vic, Torelló, 2015)

Projecte educatiu seleccionat a la convocatòria Art Jove 2015 de la Sala d’Art Jove i en col·laboració amb el centre d’arts contemporànies ACVIC. El projecte es proposava incidir en la creixent distància que s’estableix entre els joves i les persones d’edat avançada en el marc de la cultura capitalista neoliberal. Es va establir així un marc de treball des d’on creuar mirades i generar produccions personals i col·lectives autobiogràfiques.

+ INFO ++ INFO

IES Sant Gregori. Vall de Llémena.

Seminari: Compartir el que som per aprendre amb sentit.

9 de setembre 2016 . Fernando Hernández-Hernández i Juana M. Sancho-Gil

Índice. Festival de Lectura y Escritura.

Santa Cruz de Tenerife. TEA Tenerife Espacio de las Artes. http://www.festivalindice.es

30 setptiembre-1 octubre 2016

Conferencia: Escenarios para la educación desde las artes. Fernando Hernández-Hernández

Taller: Aprender y enseñar métodos artísticos más allà de la clase de artes. Fernando Hernández-Hernández

Escola Itaca. Manresa. Barcelona. http://www.escolaitaca.cat/

Taller: Allò que fonament els sentits de l’aprendre a la nostra escola.

Octubre 2016-Febrer, 2017

Fernando Hernández-Hernández

Taller: Repensar la proposta educativa de l’escola des de la perspectiva dels projectes de treball.

Escola Ciutat d’Alba. Sant Cugat. Barcelona. http://www.escolaciutatdalba.cat/

Setembre 2016-Febrer, 2017

Fernando Hernández-Hernández