Affects as pedagogy: Relation between, space, time and bodies

Afectes com a pedagogia: relacions entre espai, temps i cossos

Barcelona, 21 i 22 de novembre de 2019

Informació general

Les jornades “Affects es pedagogy: Relation between, space, time and bodies” és una trobada per repensar com l’afecte revisa i qüestiona la praxi pedagògica.

És un esdeveniment plantejat per indagar sobre els reptes del camp de l’educació, teixint fils entre docents, acadèmics i agents culturals. Aquestes jornades, al plantejar-se de manera oberta, volen afavorir l’encreuament d’experiències, generant espais de debat que possibilitin la producció de sabers a l’enredat entre diferents camps d’estudi (educació, art, humanitats, etc.) i diversos nivells d’experiència (l’acadèmic, el docent, el de la pràctica artística i cultural…).

Per aquesta raó, la trobada està dirigida tant a investigadors, estudiants de grau, màster i de doctorat, així com a docents de totes les etapes, artistes i agents procedents de l’àmbit cultural.

Aquestes jornades estan organitzades des del Doctorat d’Arts Visuals i Educació delaFacultad de Belles Arts de la Universitat de Barcelona amb la col·laboració del grup de recerca ESBRINA i el grup d’innovació docent Indaga-t. En els últims anys, els dos grups han desenvolupat diversos projectes d’investigació que han posat especial èmfasi en les dimensions contextuals i experiencials de l’aprenentatge. Per aquesta raó ens agradaria convidar-vos a reflexionar i compartir qüestions i preguntes que sorgeixin en relació al que aquí plantegem.

La trobada es durà a terme els dies 21 i 22 de novembre de 2019 a la Fundació Antoni Tàpies.

Sobre la temàtica de les jornades

L’interès per l’afecte iniciat per Spinoza possibilita que als anys 90 sorgeixi el gir afectiu que ha permès noves formes d’investigació que traspassen disciplines i en què han participat autors com Deleuze i Massumi, així com investigadores feministes com Hickey-Moody (2016 ), Ellsworth (2005) o Revelles-Benavente (2017) que han recollit el concepte d’afecte per repensar la pedagogia. En concret, Hickey-Moody (2016) entén els afectes com a forces invisibles que fan possible trobades entre allò corpori i forces no solament humanes i que materialitzen la capacitat de mobilització. La intensitats que aquestes forces puguin causar, són intrínseques a la naturalesa i permeten entendre el món com un trànsit entre estats que possibilita la transformació a partir de les experiències. Quan ens referim a les seves possibilitats pedagògiques, ens remetem a entendre l’aprenentatge com esdeveniments relacionals que produeixen desplaçaments i producció de subjectivació. Hickey-Moody a través d’aquestes afirmacions, mostra l’afecte com pedagògic i el relaciona amb les potencialitats de l’art:

L’art té la capacitat de tornar a treballar els límits d’un cos. L’art pot reajustar el que una persona és o no pot entendre, produir i connectar-se. Això no vol dir que una obra d’art canviï necessàriament als seus espectadors de formes prescrites, sinó que les obres d’art poden crear noves associacions i hàbits d’agrupar emocions al voltant de noves imatges.

Hickey-Moody (2016, p. 261)

L’art és pedagògic en tant que permet variar els cossos quan entren en contacte en un espai i un temps concrets (Colman, 2010). L’afecte, que és l’expressió de canvi d’aquestes relacions transformadores, té la possibilitat de conservar-se en si mateix, encara que la relació només hagi durat un instant (Deleuze i Guattari, 1996) per a modificar la nostra manera de veure el món (O’Sullivan , 2011). Veiem, doncs, que afecte, pedagogia i art s’uneixen en una ontologia monista i relacional que permet que transformem les nostres pràctiques educatives i culturals.

Com hem vist, Hickey-Moody és una de les referents acadèmiques que dedica la seva recerca a les possibilitats que brinda l’afecte des de la perspectiva feminista. Professora a la RMIT University a Austràlia, les seves aportacions ens permeten veure com els afectes permeten trencar els límits del conèixer, en tenir la possibilitat de retenció i transformació a partir d’una experiència viscuda (Hickey-Moody, 2016). En haver dedicat part de la seva investigació als afectes i les seves potencialitats pedagògiques, aquestes jornades compten amb la seva presència per tal d’enriquir el debat i seguir generant coneixement.

Programa de les jornades

21 de novembre de 2019
9.30 Recepció dels assistents
10.00 Introducció a les jornades

Paula Estalayo, Andrea Trenado , Silvia de Riba, Mar Sureda i Miriam C. Cabeza
Doctorat Arts i Educació, Universitat de Barcelona (Espanya)

10.30 Conferència i debat

Anna Hickey-Moody
RMIT University (Australia)

Respondent
Aurelio Castro

12.00 Pausa
12.30 Comunicacions
13.30 Pausa
15.00 Comunicacions
16.30 Pausa
17.00 Comunicacions
18.00 Fi del primer dia
22 de novembre de 2019
10.00 Conferència i debat

Mònica Cano Abadía
Institut für Philosophie. Karl- Franzens-Universität Graz (Austria) / Center for Advanced Studies – South East Europe. University of Rijeka (Croacia)

Respondent
Marissa Willcox

11.00 Comunicacions
12.00 Pausa
12:30 Taula rodona de conclusió

Hickey-Moody, Mònica Cano, Fernando Hernández i Beatriz Revelles

13.30 Pausa
17.30 Conferència – Introducció a l’afecte

Beatriz Revelles
University of Granada (Espanya)

18.00 Compartir experiències pedagógiques en relació als afectes
19.00 La pedagogia dels afectes en la vida de l’aula

Fernando Hernández
Universitat de Barcelona (Espanya)

19.30 Fi del segon dia

Call for papers

Les contribucions que es proposen en aquestes jornades estan obertes a docents, agents del sector cultural i investigadors amb interès sobre com l’afecte proporciona noves mirades en pedagogia des de la interdisciplinarietat. Així, per poder participar a través d’una comunicació, els àmbits que es recullen es troben dins de les Ciències Socials, les Arts i Humanitats, però estem oberts a propostes d’altres camps –que puguin dialogar amb la pedagogia dels afectes– i propostes transdisciplinars.

Per a més detall, es proposen qüestions que poden ser referents per a les temàtiques de les comunicacions però que, en tot cas, no són excloents de nous temes d’interès:

 • Afecte i emoció: debats pedagògics de com afrontar els diferents conceptes.
 • L’afecte com pedagogia a través de les potencialitats de les arts.
 • Pràctiques de pedagogia afectiva: materialitzant l’afecte.
 • Reconfiguració de la concepció de cos en el temps i l’espai pedagògic a través de l’afecte.
 • Posthumanisme i educació: experiències a partir de la relació amb les arts.
 • La pedagogia dels afectes en relació a la producció artística.

Per poder participar a les jornades a partir d’una comunicació es requereix enviar un resum abans del 15 de junt amb les següents consideracions:

 • Llengua: castellà o anglès.
 • Format d’arxiu: Microsoft Word.
 • Extensió: màxim 500 (sense referències).
 • Referències: estàndards APA 2016.
 • Enviament a: esbrina@ub.edu

La resolució definitiva serà el 15 de juliol del 2019.

A més, el comitè de les jornades seleccionarà comunicacions per publicar-les en un número especial de la revista Matters: A New Materialist Journal.

Format de presentació dels resums

Autor/a (s):
Filiació:
Correu electrònic:

Títol:
Paraules clau (entre 3 i 5):

Resum: màxim 500 paraules (sense referències). Es pot assenyalar com a indicacions: el punt de partida, la finalitat, l’experiència o investigació a la qual es vincula i les aportacions que se’n deriven.

21 i 22 de novembre, 2019
Fundació Antoni Tàpies

Carrer d’Aragó, 255,
08007 Barcelona

Comitè Organitzador

 • Miriam Corredera-Cabeza
 • Silvia de Riba
 • Paula Estalayo
 • Mar Sureda
 • Andrea Trenado

Comitè Científic

 • Felicity Colman
 • Ana M. González Ramos
 • Fernando Hernández-Hernández
 • Beatriz Revelles Benavente
 • Iris van der Tuin

Organitza

Doctorat d’Arts Visuals i Educació

Amb la col·laboració de